Bizanslı Ve Çinli Ressamlar



Çinliler ve Bizanslılar ressamlık konusunda iddialaştılar. Çinli­ler:
- Biz daha mahir ressamlarız, dediler,
- Hayır, biz daha üstünüz, diye karşılık verdi Bizanslılar. Çinli ve Bizanslı ressamlar yarışmak için hazırlandılar. Bizanslı­lar resim sanatında daha ileriydiler. Çinli ressamlar:
-Bize özel bir oda verin, bir oda da sizin olsun, dediler.
Kapıları karşı karşıya iki oda mevcuttu. Birini Çinliler, diğerini de Bizanslılar aldı. Çinliler yüz çeşit boya istediler, hükümdarın em­riyle onlara her sabah boya verilmekteydi. Bizanslılar ise boya iste­mediler, kapıyı kapayıp duvarı cilalamaya başladılar, saf ve berrak hale getirdiler.
İki yüz renge boyanmaktansa renksizlik daha iyidir.                  
Çinli ressamlar çok güzel bir resim yaptılar. Eserlerinden dolayı sevinmekteydiler. Hükümdar kapıdan girip yaptıkları resmi gördü, olağanüstü güzellikteydi. Ardından Bizanslı ressamların odasına gir­di. Bir Bizanslı ressam, karşı odayı görmeye engel olan perdeyi kal­dırdı. Çinli ressamların yaptıkları resim bu odanın cilalı duvarına aksetti. O resim bu duvarda daha iyi göründü.
Sûfîler Bizanslı ressamlardır. Bunların ezberlenecek kitapları yoktur, fakat gönüllerini cilalamışlar, hırstan, cimrilikten ve kinden arındırmışlardır. Gönüllerine hadsiz hesapsız görüntüler akseder.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana'dan Öğütler ve Nasihatler

Şehzade gerçek aşkı nasıl buldu?

Başımıza ne geliyorsa...